Kleine juridische kroniek van het muziekrecht
01 January 2020
contact us - contact us -Kleine juridische kroniek van het muziekrecht
Lolly-opname
Het gerechtshof Den Haag deed op 12 maart 2019 uitspraak in de geruchtmakende zaak over het gebruik van de Lolly-opname als achtergrondmuziek in Tel Sell- programma’s. Het gerechtshof oordeelt aan de hand van uitleg van de contractuele afspraken tussen AMP en Tel Sell dat de initieel overeengekomen billijke vergoeding van € 3.000 voor uitzending van de Lolly-opname de gehele billijke vergoeding is. Deze contractuele afspraak houdt ook in dat de opname zonder aanvullende vergoeding gebruikt kan blijven worden voor homeshopping programma’s.
Het Feestduo
Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch4 besliste op 2 april 2019 in het hoger beroep over de Nederlandse vertaling van een Duitstalig muziekwerk dat voor de beoordeling van de grieven (eerst) nodig is dat partijen nadere inlichtingen verschaffen. De rechtbank had reeds in eerste aanleg geoordeeld dat de (muziek) auteursrechten van de Nederlandse vertaler aan Buma/Stemra waren overgedragen. Ook werd vastgesteld dat de oorspronkelijk rechthebbenden (o.a. Universal) bij het verlenen van de toestemming voor de vertaling bedongen hadden dat de Nederlandse vertaler geen eigen aandeel in de auteursrechten zou kunnen claimen.
Overdracht aan Buma/Stemra
Op 10 april 2019 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat een bij Buma/Stemra aangesloten auteur van een muziekwerk zijn (muziek)auteursrechten niet zelfstandig kan uitoefenen nu hij zijn auteursrechten reeds door middel van de exploitatieovereenkomst met Buma/Stemra heeft overgedragen aan de collectieve beheersorganisatie. Nu Buma/Stemra toestemming heeft verleend voor het specifieke gebruik van het muziekwerk is geen sprake van auteursrechtinbreuk en bestaat evenmin grond voor het betalen van schadevergoeding. De rechtbank oordeelt verder dat in een redelijke mate aan naamsvermelding van de auteur is gedaan.
Achtergrondmuziek in tandartspraktijken
De rechtbank Amsterdam oordeelde op 24 juli 2019 in een door de KNMT, de Nederlandse beroeps-organisatie van tandartsen, tegen Buma aangespannen zaak over het ten gehore brengen van achtergrondmuziek in tandheelkundige praktijken. Centraal stond de vraag of de tandartsen met hun achtergrondmuziek een mededeling aan het publiek en daarmee een openbaarmaking van muziek verrichten. De rechtbank overweegt onder meer dat de variatie in aantallen patiënten, werknemers en oppervlakte hier steeds een individuele beoordeling vereisen en dat niet in zijn algemeenheid kan worden vastgesteld dat de tandartsen geen mededeling aan het publiek zouden doen.
more insights
Het verbod op een dansstijl: bubbling op het zomercarnaval
In de aanloop naar het Zomercarnaval in Rotterdam ontstond de nodige commotie over het door de organisatie aangekondigde verbod op de dansstijl- en vorm bubbling. De organisatie van de straatparade verbood de deelnemers aan het Zomercarnaval ‘vulgair te dansen’. Daarbij werd de dansstijl- en vorm bubbling als voorbeeld gegeven.
06 March 2024
ReadKunstmatige intelligentie roept interessante juridische vragen op: zelflerende machines
Kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence (AI) is nu al niet meer weg te denken. In het afgelopen jaar stond dit technologische fenomeen meer dan eens centraal in de mediaberichtgeving. Of het nu gaat over de duistere kanten van generatieve AI – ‘AI is een nieuw gevaarlijk wapen en vormt een existentiële bedreiging voor de mensheid’ – of de onbegrensde mogelijkheden van de toepassing van deze technologische ‘zelflerende machines’ bij het maken van creaties, AI gaat in onze mensenlevens een steeds belangrijkere rol spelen. In deze bijdrage voor Muziekwereld ga ik in op een aantal juridische aspecten van AI die met name voor de muzieksector van belang kunnen zijn.
06 March 2024
ReadSubsidies als smeermiddel voor festivalprogrammering: evenementenbeleid gemeente Amsterdam ter discussie
In mijn bijdrage aan deze subsidiespecial van Muziekwereld zoom ik graag in op een recent aangekondigde aanpassing van het evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam die mogelijk ingrijpende gevolgen kan hebben voor de festivalmarkt. Niet alleen in de hoofdstad maar ook elders, als andere gemeenten dit voorbeeld gaan volgen. Waar de gemeente inzet op muzikaal-inhoudelijke bemoeienis met de programmering van festivals, vestig ik graag de aandacht op verstrekking van speciale subsidies als alternatief smeermiddel om tot hetzelfde resultaat te kunnen komen.
06 March 2024
Read