Last Night A Lawyer Saved My Life - Tussen Grunn en dat stadsie
01 January 2016
contact us - contact us -Last Night A Lawyer Saved My Life - Tussen Grunn en dat stadsie
Time flies. Dit jaar begon traditiegetrouw met Eurosonic/Noorderslag (ESNS) in Groningen. Altijd fijn. Groningen is namelijk een ideale stad om nieuwe muziek te ontdekken en oude bekenden te zien en te spreken. Vanzelfsprekend met een hapje en een drankje erbij. Hoewel ESNS van oudsher een rock- en popkarakter heeft, zijn er ook genoeg artiesten en professionals uit de elektronische muziek in Grunn te vinden. Zo kan het dus gebeuren dat je op een en dezelfde avond van singer-songwriters naar garagerock naar beats en hiphop gaat. En de nacht afsluit met dampende techno in ‘de Trouw van het Noorden’, de Paradigm. Ook in het panelprogramma van ESNS begint elektronische muziek meer en meer een rol te krijgen. Wat kan de popindustrie leren van de dance was bijvoorbeeld een van de topics dit jaar. “Subsidies zitten niet in het DNA van de dance”, was een van de antwoorden. Atze de Vrieze van 3voor12 interviewde onder meer Hans Brouwer van Massive Music en vroeg hem naar de ins en outs van de dit jaar te openen ADAM Toren in Amsterdam-Noord. De digitale mannen van Fast Moving Targets (FMT) vroegen muziekprofessionals naar de actuele thema’s van 2016. Ook ik werd aan mijn regenjas getrokken en door hen voor de microfoon gevraagd. Belangrijke topics zijn in 2016 wat mij betreft het monitoren van muziek (denk aan DJ Monitor, Dubset, SoundHound en Shazam) en het verzamelen en gebruiken van Big Data. De techniek maakt het mogelijk om muziekgebruik wereldwijd inzichtelijk te maken en interessante data te genereren. Niets voor niets zijn bedrijven als Kobalt Music met een opmars bezig. Meer en betere informatie zou tot gevolg moeten hebben dat clearance van muziekrechten vereenvoudigd kan worden – waardoor bijvoorbeeld sampling gestimuleerd wordt - en de uitkering van muziekrechten aan auteurs, artiesten en labels sneller en fijnmaziger kan verlopen.
more insights
Het verbod op een dansstijl: bubbling op het zomercarnaval
In de aanloop naar het Zomercarnaval in Rotterdam ontstond de nodige commotie over het door de organisatie aangekondigde verbod op de dansstijl- en vorm bubbling. De organisatie van de straatparade verbood de deelnemers aan het Zomercarnaval ‘vulgair te dansen’. Daarbij werd de dansstijl- en vorm bubbling als voorbeeld gegeven.
06 March 2024
ReadKunstmatige intelligentie roept interessante juridische vragen op: zelflerende machines
Kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence (AI) is nu al niet meer weg te denken. In het afgelopen jaar stond dit technologische fenomeen meer dan eens centraal in de mediaberichtgeving. Of het nu gaat over de duistere kanten van generatieve AI – ‘AI is een nieuw gevaarlijk wapen en vormt een existentiële bedreiging voor de mensheid’ – of de onbegrensde mogelijkheden van de toepassing van deze technologische ‘zelflerende machines’ bij het maken van creaties, AI gaat in onze mensenlevens een steeds belangrijkere rol spelen. In deze bijdrage voor Muziekwereld ga ik in op een aantal juridische aspecten van AI die met name voor de muzieksector van belang kunnen zijn.
06 March 2024
ReadSubsidies als smeermiddel voor festivalprogrammering: evenementenbeleid gemeente Amsterdam ter discussie
In mijn bijdrage aan deze subsidiespecial van Muziekwereld zoom ik graag in op een recent aangekondigde aanpassing van het evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam die mogelijk ingrijpende gevolgen kan hebben voor de festivalmarkt. Niet alleen in de hoofdstad maar ook elders, als andere gemeenten dit voorbeeld gaan volgen. Waar de gemeente inzet op muzikaal-inhoudelijke bemoeienis met de programmering van festivals, vestig ik graag de aandacht op verstrekking van speciale subsidies als alternatief smeermiddel om tot hetzelfde resultaat te kunnen komen.
06 March 2024
Read